Není mozzarella jako mozzarella

28.06.2014

Před nedávnem jsme psali o tom, jak udělat domácí pizzu. Na pravou pizzu ale nepatří eidam "třicítka", nýbrž mozzarella. Ale i u mozzarelly si nemůžete být jisti, zda není náhražkou.

Není mozzarella jako mozzarella

(Foto - zdroj: shutterstock.com)

Pravá mozzarella by se měla vyrábět z mléka vodních buvolů, kteří se pasou v Kampánii, neboli "Mozzarella di Bufala Campana". V České republice není tak jednoduché ji sehnat, obzvlášť když nakupujete v klasických "mainstreamových" supermarketech. Kupříkladu Kaufland leták Vám v tomto případě nepomůže.

Výroba mozzarelly 

V Itálii se povídá, že za vznik mozzarelly může nehoda jednoho kuchaře, který nesa čerstvý tvaroh zakopl a tvaroh mu spadl do vařící vody. Ať je to pravda či ne, výroba mozzarelly není zpočátku rozdílná od výroby jiných sýrů. Nejprve se nechá vysrážet mléko a tím pádem se sýřenina oddělí od syrovátky. Poté už se postup velmi liší. Vzniklá hmota se přepaří v horké vodě a začne se táhnout. Tím se začnou tvořit vrstvy. Po důkladném promíchání se odkrajují malé kousky, které se ručně tvarují a chladí ve studené vodě.

Protože mozzarella se stala velmi oblíbeným pokrmem i přísadou, buvoli v Kampánii nestačili. Začala se tak vyrábět i z mléka kravského. Bohužel rozdíl v chuti je velký. Pravá mozzarella by měla být jemně pikantní, slaná a výrazně aromatická. Zde už ale Kaufland leták poslouží, protože ve většině supermarketů najdete právě mozzarellu z mléka kravského. 

Trocha srovnání

Kdybychom měli alespoň trochu srovnat chutě mozzarelly, která je nám běžně dostupná, vyhrála by Lovilio mozzarella, která byla trochu tužší a měla neutrální chuť. Kraj sýru se nerozpadal a mozzarella se dala trhat na proužky. 

Dobrá koupě je také Galbani Mozzarella, kterou nyní nabízí Kaufland leták. Obsahuje 45% tuku v sušině, což je dobré. Tuk je na jazyku znát a dodává mléčnou a máslovou chuť.

Největším propadákem je Mozzarella "čerstvý typický italský sýr" od společnosti Italat. Obal poznáte podle toho, že je skoro celý červený.

Pokud v nějakém z českých supermarketů narazíte na pravou mozzarellu, dejte nám vědět do komentářů.

 

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Nejprodávanější pobyty

Mohlo by Vás zajímat

Chcete být informováni
o nových slevách?

odhlásit z odběru

Často hledáte