Jak si bezpečně půjčit

23.09.2014

Půjčka nám může skvěle posloužit při nečekané havárii v domácnosti, finanční tísni nebo lze půjčku využít jako peníze na cokoliv. Ačkoliv je půjčka dobrým sluhou, může být velice zlý pán. Při půjčování Vám důrazně doporučuji dodržovat jednoduchá pravidla. Jakmile budete respektovat všechny rizika půjčky, bude velice nepravděpodobné, že byste se dostali do problémů.

Jak si bezpečně půjčit

(Foto - zdroj: )

Mějte přehled

Chystáte-li si půjčit, je nutné mít přehled o různých nabídkách finančních institucí. Dejte si dobrý pozor na různé pochybné nabídky vyvěšované na ulici a raději si sami udělejte průzkum na internetu. Půjčky si také můžete nechat srovnat na různých internetových srovnávačích a usnadnit si tak práci. Jste-li na pochybách při použití srovnávače, můžete si vždy nabídky sami ověřit.

Při výběru nemusí být vždy nejdůležitějším faktorem jen, zda Vás vyjde půjčka nejlevněji, ale dávejte si pozor hlavně na další podmínky, jako jsou například různé poplatky nebo sankce.

Pozor na smlouvy

Každý jistě ví, že si má pečlivě pročítat smlouvy, ale málokdo to opravdu dělá. Nespěchejte s podepisováním smlouvy raději si ji napřed celou v klidu přečtěte, jakmile se totiž podepíšete, už nebude možnost nic změnit nebo s něčím nesouhlasit. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, okamžitě se ptejte, i kdyby se jednalo o naprostou banalitu.

Ujistěte se, že víte jaké jsou podmínky sjednání úvěru, jak je stanovena výše splátek a jaké jsou případné sankce za předčasné splacení atp. Dále by pak smlouva měla obsahovat:

  • dobu půjčky
  • měsíční/týdenní splátky
  • výši půjčky
  • celkovou splatnou částku
  • případné sankce
  • dobu splatnosti

Dodržujte termíny

Průběh půjčky je velice důležitý a nesmíte nechat nic náhodě a proto si musíte vždy za každých okolností hlídat termíny splátek. Využijte kalendář, chytrý telefon, diář nebo cokoliv co používáte nejraději. Nejlepším řešením je nastavení trvalých příkazů. Peníze tak odejdou ihned po výplatě a Vy máte jistotu, že peníze odešli. Navíc hned víte, kolik peněz Vám na měsíc zbyde. V případě, že se nacházíte ve finanční tísni a nejste schopni splátku zaplatit včas, obraťte se co nejdříve na zákaznické centrum dané instituce a domluvte se s nimi na dalším postupu. Nikdy problém neodkládejte!

Při dodržování těchto základních pravidel se vyhnete naprosté většině problémů a půjčka Vám může jen dobře posloužit.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Nejprodávanější pobyty

Mohlo by Vás zajímat

Chcete být informováni
o nových slevách?

odhlásit z odběru

Často hledáte