Jak uvařit brambory

04.10.2013

Je možné, že si někteří z vás po přečtení titulku zaťukají na čelo a pomyslí si něco o mém duševním zdraví. Ale nenechte se zmást – jako obvykle to s vámi myslím dobře.

Jak uvařit brambory

(Foto - zdroj: shutterstock.com)

Nedávno jsem si u mámy vybírala nějaké knížky a narazila jsem na sestřiny učebnice z hotelové školy. Hledala jsem v nich něco zajímavého pro svůj blog a narazila jsem na brambory. A nestačila jsem se divit. Vždyť já je celý život vařím úplně špatně!

1. Z hlediska zdraví je nejvhodnější vařit brambory neoloupané a v páře. Celých padesát procent vitaminu C je totiž uloženo přímo pod slupkou, a když ji odstraníme, zbavíme se i "céčka". Vložíme-li oloupané a navíc rozkrájené brambory do studené vody, zvýší se ztráta až na osmdesát procent.

2. Když už musíme z nějakých důvodů připravovat brambory "mokrou cestou", necháme je v celku a dáme je do hrnce až ve chvíli, kdy voda vře. Volíme rychlý a krátký var, který nezpůsobuje tak velké ztráty. Zásadně používáme nerezové, skleněné či keramické nádobí a náčiní.

3. Brambory vaříme s kmínem, ale solíme je, až když jsou hotové.

4. Ze zbylé vody, do níž se vylouhovaly vitaminy, připravíme polévku. Někdo dokonce myje vodou z brambor nádobí - díky škrobu se prý talíře lesknou víc, než po použití saponátů zvučných jmen.

5. Šetrná úprava brambor je pečení, a to jak na plechu, tak v alobalu. Smažením připravované brambory jsou naproti tomu málo vhodné, a smažené, prosolené lupínky jsou pak přímo škodlivé. Mívají na svědomí poruchy jater a žlučníku.

 

Co je ještě dobré vědět o bramborách:

- brambory mají 3x méně kalorií než knedlíky

- nejlepší chuť mají hlízy o velikosti 4-6 cm

- brambora je zmrzlá, když po zahřátí v dlani zvlhne její slupka

- sladkou chuť slabě namrzlých brambor lze odstranit tím, že hlízy uložíme alespoň na týden do teplejší místnosti, kde dýcháním spálí nahromaděný cukr

- u opravdu nových brambor lze prstem lehce sedřít slupku

- brambory obsahují alkaloid solanin. Aby nám neškodil, nebudeme jíst nazelenalé hlízy, ani ty, které jsou napadené plísněmi. Odkrojení postižené části nestačí.

- více solaninu je v mechanicky poškozených hlízách.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Nejprodávanější pobyty

Mohlo by Vás zajímat

Chcete být informováni
o nových slevách?

odhlásit z odběru

Často hledáte