Koření pro děti

25.11.2013

Kdysi jsem měla tu čest potkat jednu maminku ze Střední Ameriky, která svému ročnímu dítěti nasypala do kmínové polévky pořádnou porci drceného chilli se slovy, že něco tak mdlého se přece nedá jíst. Chlapeček se zaradoval a s chutí spořádal vrchovatý talíř, zatímco mě překvapením málem vypadly oči z důlků.

Koření pro děti

(Foto - zdroj: shutterstock.com)

Ano, jiný kraj, jiný mrav. Indické děti jsou od malička zvyklé na kari, řecké děti zase bez problému schroustají na posezení čtyři stroužky syrového česneku. Někomu nevadí citrusy, mořské plody, jiný se po nich (v lepším případě) jenom osype. Osobně zastávám názor, že bychom děti měli zvykat na nové chutě postupně a naučit je nejdříve na „ty naše“.

Kdy začít používat koření?

Obecně platí, že dítěti do jednoho roku bychom neměli přidávat do jídla žádné přísady. Hlavně se jedná o cukr a sůl - posypat večerní kaši cayenským pepřem snad žádného soudného člověka nenapadne. Později už můžeme pomalu začít zvykat našeho potomka na další chutě. Zkušené maminky vědí, že to jde velice rychle, jakmile jednou osladíte čaj, může se klidně stát, že příště už vám dítě hořké pití odmítne. Začínat bychom měli u zelených bylinek, jako je petržel, kopr nebo oregano. Dvouleté děti můžeme začít seznamovat s kořením, které nedráždí žaludek, a na mořskou sůl. S ochucováním jídel to příliš nepřehánějte. Děti mají dobře vyvinuty chuťové orgány, stačí jim opravdu jen symbolické množství. Nezapomeňte, že my, dospělí, máme více či méně chuťové vnímání otupené.

Bazalka

Používá se jako uklidňující prostředek, usnadňuje trávení a vykašlávání. Dětem obvykle velmi chutná a doporučuje se všem, které trpí refluxem.

Kopr

Napomáhá proti nespavosti, při žaludečních problémech a kolice. Posiluje játra, slezinu a trávicí orgány. Výborně funguje v kombinaci s rybou, přikryje její specifický pach.

Dobromysl (oregano)

Přírodní antioxidant, který je velmi účinný jako preventivní opatření proti závažným onemocněním jako je rakovina. Má také velmi silné antispetické a antivirové účinky, proto se skvělé hodí, jako podpůrný prostředek v boji proti nejrůznějším zimním nachlazením a rýmičkám.

Petržel

Zdánlivě obyčejná rostlina je nabitá řadou prospěšných vitaminů. Hlavně privitaminu A, vitamin B, C, E a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku, fosforu. Nať obsahuje větší množství kyseliny listové. Petržel je ideální volbou pro děti, které jsou alergické na citrusové plody.

Tymián

 Je jednou z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinnou proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián obecný využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro horní cesty dýchací.

Rozmarýna

Bez diskuze jedna z nejvoňavějších bylinek povzbuzuje oběhový systém, posiluje paměť a upravuje trávení . Dále působí proti nadýmání a napomáhá činnosti jater – proto se rozmarýn používá při přípravě tučných masitých jídel. Dětem rozmarýn můžete přidat k dušené zelenině nebo pečeným bramborům.

Máta

Velice osvěžující bylinka je v našich zeměpisných šířkách známá jako účinný prostředek na uklidnění žaludku, hlavně v podobě čaje. Máta se však skvěle hodí i do zeleninových salátů (například do okurkového), do kuskusu nebo se dá využít jako polévkové koření.

Česnek

O léčivých účincích česneku jsem již jednou psala tady. Děti nejprve zvykejte na vařený česnek , syrový totiž může být hůře stravitelný.

Fenykl

Kojící maminky dobře vědí, že fenykl pomáhá proti novorozeneckým kolikám. Větším dětem ho můžete přidat k vepřovému masu nebo k rybám. Skvěle funguje jako podpora trávicího systému.

Skořice

Perfektně doladí chuť ovocných pokrmů, velmi dobře chutná ve sladkých rýžových pokrmech. Působí proti žaludečním nevolnostem a proti průjmům. Skořice má také zahřívací účinky, napomáhá organizmu proti nachlazení.

Kmín

Další koření, které napomáhá trávení. Je účinným bojovníkem proti kolikám a bronchitidě. U nás je znám jako kořenící prostředek ve slané kuchyni, ale může se použít i jako koření do koláče, marmelád či k pečenému ovoci (jablkům).

Koření, na které byste jako rodiče měli dát pozor

Zázvor

V poslední době získal na oblibě, jako zahřívací prostředek užitečný proti infekčním nemocem a nachlazení. Funguje také proti kinetóze, pomáhá zastavit zvracení a lečí bolesti hlavy. Nikdy by však neměl být požíván na lačný žaludek a malé děti by ho neměly konzumovat v syrovém stavu, ale pouze tepelně upravený.

Muškátový oříšek

Povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje nervy a funguje proti revmatismu. Dětem se však jeho používání příliš nedoporučuje – ve větším množství je toxický, způsobuje ospalost a halucinace.

Kupované směsi

Na trhu se v poslední době objevila řada speciálních kořenících přípravků pro děti. Při jejich nákupu si vždy ověřte, kolik obsahují soli (měla by být ideálně mořská), kolik v nich je aromat a barviv (nejlépe žádné) a zda v nich není glutamán sodný. Při studiu složení těchto směsí si položte otázku, zda by nebylo lepší namíchat si vlastní směs z domácích zásob.

Napište nám do naší diskuze, jaké koření používáte při přípravě dětského jídla.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Nejprodávanější pobyty

Mohlo by Vás zajímat

Chcete být informováni
o nových slevách?

odhlásit z odběru

Často hledáte