Nemocné nákupní tašky

19.11.2013

Možná, že patříte mezi ekologicky smýšlející jedince a místo igelitek používáte tašky z odolných materiálů, se kterými můžete vyrazit na nákup opakovaně. To je samozřejmě chvályhodné, nicméně víte o tom, že hazardujete se svým zdravím?

Nemocné nákupní tašky

(Foto - zdroj: shutterstock.com)

Letos v lednu definitivně končí období rozdávání igelitových tašek zdarma. Poslední Mohykán – hypermarket Globus – se tak připojuje k opatření, které má za úkol v celé Evropě snížit spotřebu igelitových tašek až o 80%. Nově si budou muset jeho zákazníci tašky koupit. Firma tímto krokem ušetří nemalou částku peněz a také přispěje k ochraně životního prostředí. Ze zkušeností víme, že nakupující nemají o zpoplatněné igelitky velký zájem, například v Albertu klesl jejich odbyt na polovinu. Zdá se, že čeští nakupující dávají přednost taškám, které mohou využít opakovaně.  Svědčí o tom zvyšující se zájem o různé  eko tašky, síťovky apod. Ovšem, tyto tašky mohou být v určitých případech i životu nebezpečné.

 

E.coli v kapse

Nedávný výzkum amerických vědců v San Franciscu přinesl znepokojivé výsledky. V tomto městě, kde jsou prakticky zakázané igelitové tašky a kde se podporuje opakované používání látkových (nebo jinak „trvanlivých“) tašek, vzrostl počet bakteriálních onemocnění. Kromě toho téměř 12 % zkoumaných tašek bylo nakaženo nebezpečnou bakterii typu  E.coli.  Jak je to možné? V taškách se přenáší syrové maso, nahnilé ovoce či zelenina, někdy i špinavé oblečení.  Na rozdíl od oblečení, nákupní tašky pere jen málokdo.  Přitom horká voda a mýdlo spolehlivě zlikvidují valnou většinu choroboplodných zárodků. Řešení je tedy jednoduché: nestačí být jen ekologický, ale i hygienický.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Nejprodávanější pobyty

Mohlo by Vás zajímat

Chcete být informováni
o nových slevách?

odhlásit z odběru

Často hledáte