Coca-Cola vs Kofola

25.07.2014

Jednoho dne, když jsem měl dlouhou chvíli a brouzdal jsem doma po internetu, jsem narazil na docela zajímavý pokus. Jednalo se o rozpouštěcí sílu Coca-Coly, konkrétně byl pokus provedený na lidském zubu. Zub byl ponořen do limonády na 24 hodin a poté vyjmut. Byl jsem šokován. Cola kousek zubu zcela rozpustila a zbytek zůstal naprosto černý, tedy zkažený. Víme tedy skutečně co vlastně pijeme? Dnes budeme srovnávat složení Coca-Coly a české Kofoly.

Coca-Cola vs Kofola

(Foto - zdroj: shutterstock.com)

Obě limonády můžete nyní najít v novém Kaufland letáku, my se ale dnes zaměříme na něco trochu jiného.

U Coca-Coly je vcelku zajímavé, že obsahuje kyselinu fosforečnou. Pokud nevíte o co se jedná, často jí obsahují skvělé čistící prostředky na odstraňování usazenin. Na internetu si také můžete přečíst skvělé návody na odstraňování vodního kamene, samozřejmě s použitím Coca-Coly a dalšího čistícího prostředku. U Kofoly naštěstí žádnou takovou látku nenajdete a tak se nemáte zprvu, čeho děsit. Ale jak už to tak bývá, ani slavná česká limonáda není tak neškodná.

Test

Rozbor složení by byl zdlouhavý, nudný a pro mnohé nicneříkající a proto si limonády otestujeme mnohem praktičtějším způsobem. Uděláme si pokus.

Nepracuji sice v nějaké hi-tech laboratoři, ale pokus jsem udělal se základními věcmi. Na testování jsem si připravil vaječnou skořápku, kousek párku a narezlé železo. Do dvou velkých sklenic jsem nalil stejné množství limonád a do každé jsem vložil kousek párku, vaječné skořápky a rezavé železo. Aby mi pokus opravdu něco řekl, nechal jsem všechno louhovat 14 dní.

Coca-Cola

Výsledky byly přinejmenším překvapivé. U Coca-Coly se párek stal velice mazlavým, železo ztratilo kousek rzi, ale jinak sama o sobě asi tato limonáda rez neodstraní. Skořápka kupodivu vydržela, zčernala, ale vydržela. Pokud se jedná o celý obsah sklenice, po 14 dnech se v ní utvořila bílá plíseň a limonáda měla jinou barvu.

Kofola

Slavná česká limonáda nedopadla lépe. Ve sklenici jsem nenašel párek, rezavý kus železa vypadal lépe než u Coly, ale skořápka také zůstala celá. Nicméně kompletní zmizení párku mě opravdu překvapilo. Na rozdíl Coca-Coly, kde se ve sklenici utvořila plíseň bílá, se tady utvořila zelená. Rozdíl posuďte sami.

Rada na závěr

Pokud nechcete riskovat, že Vaše ústa dopadnou jako rozpuštěný párek, doporučuji pít jiný nápoj než Kofolu nebo Colu. Nejlepší je většinou obyčejná voda z vodovodu a v případě, že máte raději vody minerální, koukejte pravidelně na Kaufland leták, kde ji můžete sehnat za férové ceny. Obrázek jste si z pokusu jistě udělali sami a pokud nevěříte, můžete si ho doma udělat také.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Nejprodávanější pobyty

Mohlo by Vás zajímat

Chcete být informováni
o nových slevách?

odhlásit z odběru

Často hledáte