Kapitán celer
01.11.2013Taková nenápadná zelenina a kolik to dokáže! Ano, milí pánové, řeč je o zázračných účincích celeru. Bez ironie a bez dvojsmyslů.

(Foto - zdroj: shutterstock.com)
Celer pochází z jižní Evropy a jeho současné druhy byly vypěstovány šlechtěním. Není bez zajímavosti, že původní planý celer používali staří Římané nejen ke kořenění pokrmů, ale že z jeho listů zhotovovali i smuteční věnce. Od nepaměti je celer zařazován mezi nejpůsobivější afrodiziaka, pravdou je, že zvyšuje činnost pohlavních žláz, respektive tvorbu pohlavních hormonů. Současně však čistí krev, podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá proti křečím a plynatosti. Doporučuje se při chorobách jater a některých druzích ekzémů. Pomáhá při léčení prostaty a poruch menstruace. Dokáže uklidňovat a posilovat nervy, odstraňovat deprese i migrény. Rychle upravuje nespavost. Je to vhodný posilující lék při astma, bronchitidě, horečce.
Pohled do nitra
Celer nemá příliš vitaminů, je však velice bohatý na nerostné látky. Ve 100 g celeru najdeme například 300 mg draslíku, který každý z nás potřebuje denně doplnit o 2 až 4 g. Jeho nedostatek by se projevil (zejména při hyperfunkci štítné žlázy, vyčerpání a při otocích) zhoršením činnosti svalů, poruchami nervového systému, krevního oběhu, srdeční činnosti a potížemi v trávicí soustavě. Dalším významným prvkem, který najdeme v celeru, je sodík. Jeho množství se pohybuje mezi 70 – 100 mg / 100 g. Deficit sodíku vyvolává únavu, deprese, svalové křeče, nechutenství. Předností organického sodíku je, že dokáže rozpouštět a odplavovat usazeniny a kameny, které vznikají v těle jako důsledek nesprávné výživy s převahou koncentrovaných škrobů. Celer dále obsahuje vápník (60 mg), hořčík (12 mg), železo, zinek, měď a vzácné stopové prvky.
Celerová láska
Všechny druhy celeru jsou biologicky velmi cenné, a měly by se proto konzumovat v syrovém stavu. Jenže člověk je tvor mlsný (a tím pádem i vynalézavý), proto používá celerovou hlízu k přípravě salátů, pomazánek, majonéz, karbanátků, podává ji s omáčkami, obaluje jako řízky nebo zapéká. Vymyslel i sterilovaný celerový salát. Nať si zvykl přidávat do polévek, omáček a někdy i na chleba s máslem. V západní Evropě, v Americe, ale i na Balkáně si zase oblíbili řapíkatý a listový celer. Jejich zelené výhonky jedí čerstvé jako salát nebo je dusí jako zeleninu. Z celeru se dá využit opravdu každá část - ze sušené natě se připravuje celerová sůl, drobné plody se přidávají do nakládané zeleniny, kečupů, nebo se melou na prášek k ochucování pokrmů, zejména vaječných a rybích.
Vyzkoušejte anglické celerové suflé
Budete potřebovat: 2 uvařené celery, marinádu ze dvou lžic olivového oleje, lžičky hořčice, lžičky soli, 1/2 lžičky bílého pepře a 2 lžic teplé vody; 225 g sýru cottage, 3 lžíce šlehačky, 1 červenou a 1 zelenou papriku – rozkrájené na malé kostičky, drobně nakrájenou cibuli, 6 rozkrájených zelených oliv, lžíci rostlinného tuku, 3 žloutky a sníh ze tří bílků, 2 lžíce zelených bylinek.
Osušené celery rozkrájíme na plátky a zalijeme marinádou. Necháme na teplém místě. Tvaroh Cottage spojíme s vaječnými žloutky a šlehačkou. Pak vmícháme pokrájenou zeleninou, bylinky a sníh. Okapané plátky celeru vložíme do lehce vymazané zapékací mísy, pokryjeme tvarohovou směsí a zapečeme 10 minut v horké troubě.
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!